Strö lite socker på mig så som bara du kan.

Det här med att unna sig, det är ett knepigt fenomen. Nedkokat till sin essens borde man väl kunna sammanfatta det ungefär såhär: unnande handlar om att när en mår lite dåligt, tycker en att en är värd något och väljer då att äta eller dricka något som får en att må ännu sämre (direkt eller på sikt). Helt vanvettigt alltså. När vi inte mår bra borde vi ju belöna oss med något bra, som får oss att må bättre. Men ändå gör vi precis tvärt om hela tiden. Och jag är minst lika god kålsupare som alla andra.

Efter påskhelgens frossande vaknade dock någon tanke till liv om att det här ju är helt orimligt. Min kropp förtjänar bättre än att trycka i sig lösgodis. Så nu finns det då en tanke om att här ska bli andra bullar. Men det är svårt! Och jag höll på att fallera redan dag 1… (!)

Ska dock under kvällen eller i morgon se om Sockerfilmen på SVT för att få lite ny motivation. Den är läskig! Och SÅ sevärd! Har ni inte sett den, kolla pronto! Jag kan ganska mycket om mat och socker och e-nr och gör aktiva beslut i alla fall fem dagar i veckan runt vad jag stoppar i mig. Så jag äter väldigt lite dolt socker, men man blir ytterst benägen att dra ner på lösgodiset (i alla fall temporärt – man är ju inte mer än människa) efter att ha sett den här dokumentären. Helst sjukt hur det påverkar ens humör och liv det där sockret!!

Man kan inte äta blåbär jämt. Ibland behöver man faktiskt en kaka eller tre. Men det är inte särskilt ofta. Jag äter socker alldeles för ofta för att jag är värd, för att det är tidsfördriv, mysigt eller bara blev så. Och det känns sannerligen inte klokt efter att ha sett den där filmen!

Ett socker jag vill ha mer av är dock det mänskliga! Har aldrig hört någon använda det så innan tidigare idag (men kom sen och tänka på Eva Dahlgrens Socker och insåg att jag ju varit i kontakt med begreppet), nämligen att man ger eller får socker av någon. I form av kärlek. Fina ord. Mys. Eller vad det nu kan vara. Pepp? Glädje? Ja, jag vet i ärlighetens namn inte riktigt vad det innebär. Men fint låter det tycker jag. Att strö lite socker omkring sig.

//M

Lämna ett svar

sex + tio =